Home   HypothekenTips.nl   GeldBesparenTips.nl   GeldLenenTips.nl   18+  


 


Creditcard: wat zijn de kosten?
Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de mogelijkheden van een creditcard. Het is immers algemeen en wereldwijd geaccepteerd en tevens gemakkelijk in gebruik: even door de gleuf, handtekening en klaar. Dit kan in winkels, restaurants en voor internet-aankopen. Zelfs het opnemen van contant geld behoort tot de mogelijkheden.

Aanschaf
Toch is de creditcard een kredietvorm en daar zitten kosten aan verbonden. Zo is er meestal een jaarlijkse bijdrage (lidmaatschapskosten), welke kunnen oplopen tot € 20,- tot € 45.- voor een reguliere kaart met een bestedingsruimte van ongeveer €.1500-3500,- per maand, en voor kaarten met extra bestedingsruimte tot €.12.500,-wordt een jaarlijkse bijdrage gevraagd van ongeveer €55,- tot € 100.-. Voor studenten zijn er cards met aangepaste ruimte en bijdrage.

In combinatie met het openen van een rekening of andere produkten bij een bankinstelling worden kortingen gegeven op de bijdrage.

Gebruik
Indien gebruik wordt gemaakt van een aflossing in termijnen na gebruik van een creditcard kan de rente op jaarbasis oplopen tot 20%. Wordt het in éénmaal van de lopende rekening afgehouden, dan wordt doorgaans geen rente in rekening gebracht.

Tevens worden kosten in rekening gebracht bij een transactie bij contant geld opnemen. Deze kunnen per aanbieder sterk verschillen, maar zijn doorgaans €. 4,50.- per opname. Het overige (betaal)gebruik kan gratis zijn binnen de euro-landen en daarbuiten voor een kleine vergoeding van 15 eurocent, maar ook daarin kunnen zeer grote verschillen zitten.

Er kan maandelijks opgenomen worden tot het kredietlimiet en in enkele gevallen eroverheen. Het gevolg kan dan wel een (fikse) boete zijn voor de overschrijding.

Extra service-faciliteiten
Naast de kosten, krijgt u behalve een kredietfaciliteit soms ook extra voordelen bij de kaart. Deze kunnen per aanbieder en per kaartsoort verschillen. Doorgaans kan gedacht worden aan:
 • Aankoop-erzekering van produkten met een creditcard tegen verlies, diefstal en beschadiging van de aangekochte producten variërend van 180 dagen tot een heel jaar.
 • Mogelijkheid tot (dure) gespreide betaling
 • Indien een reis is betaald met de kaart, kan bij lange vertraging van de vlucht een maximale vergoeding worden ontvangen.
 • Bij de huur van een auto met de kaart kan het eigen risico verzekerd zijn en eventuele rechtsbijstand tot bepaalde maxima.
 • Telefonisch hulpdiensten bij credit-card gerelateerde problemen
 • Pincode voor pinnen.
Kosten voor de verkoper
Een verkoper die zijn klanten de mogelijkheid biedt om met de creditcard te betalen geeft een ondernemer 2 voordelen: Er zijn geen contanten in huis en hij krijgt het bedrag vrijwel direct overgemaakt. Groot nadeel is, dat er enkele procenten aan onkosten vergoeding afgedragen moet worden.

Een klant kan hier voordeel mee doen; indien er contact betaald wordt in plaats van met de kaart, kan een kleine korting worden bedongen!!

Voordat u over gaat tot de aanschaf van een creditcard dient u een goede vergelijking te maken. De kosten, de bestedingsruimte en de extra service- faciliteiten dienen in een goede verhouding aan uw wensen te voldoen.

 • Terug naar creditcard-overzicht


 •  

   

   

   

   


   

   Copyright  www.CreditCardTips.nl